Laden Evenementen

Laten we ons even onderdompelen in de fascinerende wereld van een unieke vissoort: de zoetwater rog. Specifieker nog, hebben we het over de roggen die wij tijdens een van onze reizen in Suriname tegenkwamen. In het leefgebied van de Potamotrygon motoro, ook wel bekend als de Orinoco-rog, vielen ze ons niet direct op. Pas toen we eenmaal terug thuis waren en vragen kregen over deze vissen, begon onze zoektocht naar meer informatie.

Wat deze roggen zo bijzonder maakt, is niet alleen hun elegante manier van bewegen, maar ook hun aanpassingsvermogen aan het zoetwatermilieu. In tegenstelling tot hun zoutwaterfamilieleden, hebben zoetwaterroggen zich geëvolueerd om te gedijen in rivieren en meren. Ze hebben een afgeplat lichaam dat hen in staat stelt om over de bodem te glijden, op zoek naar prooi zoals kleine vissen en ongewervelden. Bovendien beschikken ze over een giftige staartstekel die dient als verdedigingsmechanisme tegen roofdieren. Dit maakt hen tot een fascinerend, maar ook uitdagend dier om in een aquarium te houden.

Nu, enkele jaren later, stuitte ik tijdens het opruimen van mijn computer opnieuw op deze informatie, en besloot ik er een voordracht van te maken. Deze roggen blijven indrukwekkende wezens die sierlijk over de bodem zweven. Voor wie overweegt om deze dieren in een aquarium te houden, zijn er echter een aantal belangrijke aspecten om rekening mee te houden, zoals huisvesting en voeding. Deze en andere onderwerpen zullen we tijdens deze voordracht verder bespreken.

Mvg, Georges De Roeck

Ga naar de bovenkant